Sistemul de plăţi Bpay a lansat primul bancomat care oferă posibilitatea conversiei criptovalutei bitcoin în lei moldovenești. Despre aceasta a relatat administratorul sistemului de plăţi Bpay, Artiom Vasiliev. Într-un interviu luat de agora.md Vasiliev ne povestește în detalii despre sistemul lor excenge și cum a pornit istoria lansării bancomatului Bitcoin în Chișinau.
Ce este un bitcoin?
Vasiliev spune că bitcoin este în primul rînd o sistemă de plată, care se evidențiază de alte tipuri de sisteme prin faptul că este descentralizată. Bitcoinul a apărut pentru prima dată în 2008.
Cum se face că în ultimii ani a devenit atît de popular?
Luînd în considerare că alte criptovalute au apărut puțin mai tîrziu. Însă nu pot remarca că valuta bitcoin e mai bună din punct de vedere tehnic decît alte criptovalute. Pur și simplu bitcoinul a fost primul. Și a fost prima realizare reușită pe blockchain și mai ales sistema de finansare. La sincer vorbind deja cuvîntul Bitcoin a devenit un nume de brand.
Sunt sceptici și sunt cei care deja au facut bani din asta
Mulți spun că toate acestea sunt speculații și este o bulă destul de mare. Dintr-o parte prețul bitcoinului este speculativ, pentru că nu este atașat de nimic și prețul lui depinde de cerere și ofertă. Iar cererea lui crește nu numai din cauza prețului dar și tehnologia lui este foarte interesantă. Iar din cauza că sistema tradițională de tranzacții valutare prin bănci are foarte multe legi riguroase și se folosește de un comision prestabilit pe mulți deja nu-i aranjează. Iar dacă în fața lumii a apărut bitcoinul, cu plusurile și minusurile sale, oamenii au început să-l folosească ca transfer valutar fără să depinde de o rețea de bănci.
Care este contravaloarea acestei monede?
Prețul este dictat de cerere și ofertă. Alți factori care ar putea influența prețul nu sunt pur și simplu. Nu există nici o rezervă de aur în spate, care iar garanta valoarea. În cazul în care oamenii într-o bună zi vor pierde interesul în bitcoin, într-adevăr el se va devaloriza. Nu trebuie să vă creați iluzii că asta nu s-ar putea întîmpla, totul este relativ. Alt aspect este că bitcoinul nu cade din cer, el trebuie minat. Pentru a mina un bitcoin la moment e nevoie de a cheltui foarte multe resurse de calcul. Acum lumea investești în fermele de minare pentru a produce bitcoin. Aceste ferme folosesc aparate speciale care sunt construite numai pentru a mina criptovalută. Și acum energia care se folosește pentru minarea bitcoinului, întrece cu mult energia care o folosește o țară întreagă, ca exemplu Republica Moldova.
BPAY au fost primii care au venit cu declarația că vor aduce bancomate pentru bitcoin în Moldova
Da exact și acum este unul la noi în oficiu. Pînă la apariția bitcoinului noi am lucrat și cu alte tipuri de monede electronice. A apărut necesitatea de a automatiza acest proces. Pentru că lucrăm cu bitcoinul de un an de zile. Nu am vrut să repetăm experiența altora precum să cumpărăm criptomate. Dar ne-am folosit de bancomatele care se vindeau deja și vreo jumătate de an ne-am ocupat cu crearea unui software. Deoarece bancomatele tradiționale care eliberează banii în urma introducerii cardului bancar au un program diferit de cel care eliberează fiat contra la bitcoin. Chiar și acum facem careva schimbări și îmbunătățim sistemul și testăm funcționalitatea lui de aceea îl ținem pînă cînd la noi în oficiu. Analizăm care sunt reacțiile clienților, ce erori se produc și încercăm pe loc să rezolvăm orice neînțelegere. Sper că în curînd acest lucru îl vom duce la bun sfîrșit, iar pînă la sfîrșitul anului să instalăm cîteva din aceste bancomate în teritoriul orașului Chișinău.
Pentru convertirea Bitcoinului, clientul trebuie să introducă numărul său de telefon și să primească un PIN-cod. După introducerea acestuia, sistemul tipărește un cec pe care este înregistrat QR-codul și portofelul digital în care va trebui să fie transferată criptovaluta.
După șase confirmări pe blockchain, clientul va primi un mesaj sms și va putea converti suma în bancomat. „Ce-i drept, mai întâi, va trebui să-l identificăm pe clientul nostru. Acesta va trebui să vină la noi și să completeze o anchetă”, a spus Vasiliev, adăugând că așa cere legislația.
Banii vor fi eliberați în lei moldovenești la cursul Bitcoin, conform bursei Bitstamp.net, dedus de comisia Bpay. Deocamdată se planifică ca prin bancomat să fie convertit doar Bitcoin, însă dacă va fi cerere, compania va introduce și alte criptovalute.
Cît de mulți moldoveni au bitcoin?
La nivel global ca să vorbesc de toți cetățenii republicii îmi vine greu dar după cantitatea de utilizatori care se adresează la noi folosind serviciul de cumpărare și vînzare ei devin din ce în ce mai mulți. Suma care se folosește timp de o lună la cumpărare- vînzare este de aproximativ un milion de lei. Nici tare mult, nici puțin este o sumă cuvenită pentru Rep. Moldova.
Cîteva sugestii pentru cei interesați de industria cripto
Fiecare decide pentru sine dacă este gata să investească, care este suma pe care ar putea să o folosească ca investiție. Este gata să urce în acest tren sau mai așteaptă și privește dintr-o parte.
În cele din urmă există și loterii, în care oamenii cheltuie bani pentru procurarea biletelor și pierd sume de bani, uneori poate și cîștigă. Aici însă e altfel se poate ceva de prognozat, de făcut o analiză, urmări noutățile, privi dinamica dezvoltării prețului și de a încerca în urma la aceasta de a cîștiga bani.
Sursa : https://bitcoinrush.md/primul-bancomat-bitcoin-acum-si-in-moldova/
Abonați-vă la canalul “Engine.MD” în Telegram pentru a primi știri și materiale exclusive din domeniul TIC si nu numai…