Tech
Now Reading
GENERATIA ZEN, O SPECIE NOUĂ CARE NE LASĂ FĂRĂ PENSIE!?
2640 66
Geek Award

GENERATIA ZEN, O SPECIE NOUĂ CARE NE LASĂ FĂRĂ PENSIE!?

by Dmitry TsepilovanMay 29, 2018

Peste două miliarde de tineri – grăbiţi, pragmatici, independenţi şi încăpăţânaţi – trăiesc într-o simbioză perfectă cu universul digital şi alcătuiesc Generaţia Z, se afirmă într-un studiu realizat recent de sociologi americani şi europeni. Tinerii cu pricina ar avea între 13 şi 20 de ani.

Cel mai interesant lucru este o concisă caracterizare a  tinerilor aparţinând Generaţiei Z: Viteză?-Da! 

Avem o mare problemă: informaţiile captate din zbor nu au timpul necesar să se depoziteze. Tinerii internauţi trec rapid de la una la alta. Informaţiile nu lasă propriu vorbind urme. Ele n-au memorie. Ceea ce înseamnă că nu sunt transformate în cunoştinţe. Şi nu devin un fond cultural.

Cultură înseamnă fixare, printr-un efort răbdător şi îndelung. A doua dificultate provine din cultul prezentului sau al momentului. Informaţia privilegiată de tinerii Generaţiei Z n-are trecut, nici viitor. E, aşa zicând, de tip heraclitean. Se schimbă atât de repede încât nu se fixează. Curge, nu stă, şi oferă privirii mereu alt peisaj. Şi, mai ales, nu se acumulează. Cultura e un proces de acumulare lentă şi selectivă. Ceea ce nu se întâmplă pe internet, care nu e un scop în vederea cunoaşterii,  ci un instrument de informare. Un ghid, un mers al trenurilor, o agendă, un calendar sau altceva de acelaşi fel.

Observaţii precum cele de mai sus nu sunt menite să blocheze dezvoltarea universului digital şi nici să nege existenţa Generaţiei Z. Luând act de ele cu toată seriozitatea, mi se pare însă onest să refuzăm a întreţine resemnarea atâtora faţă de un fenomen contemporan de amploarea celui descris mai sus, cu alte cuvinte, să închidem ochii faţă de consecinţele lui. Aceste consecinţe sunt dramatice şi trebuie temeinic studiate. Miliardele de tineri ai Generaţiei Z creează în laboratoarele lor digitale cultura de mâine. Doresc pur şi simplu să spun că mi se pare urgent să avem o reacţie. Nu bazată pe  prejudecăţi. Dar nici limitată la o simplă şi „obiectivă” constatare. Ştim deja destul ca să supunem fenomenul unui examen atent şi aprofundat. Fie şi numai ca să aflăm cu un ceas mai devreme ce ne aşteaptă.

Abonați-vă la canalul “Engine.MD” în Telegram pentru a primi știri și materiale exclusive din domeniul TIC si nu numai…

What's your reaction?
Love It
0%
Interested
0%
Meh...
0%
What?
0%
Hate It
0%
Sad
0%
About The Author
Dmitry Tsepilovan
I've always had the ability to see the bigger picture and work towards a greater goal.