Tech
Now Reading
Criptovaluta: a fi sau a nu fi?
Bright Idea

Deja nu mai este o noutate că tot ce este online este în trend – semnătură electronică, shopping online, achiziţii electronice, internet banking şi o sumedenie de alte servicii.

Pentru a achiziţiona produse şi servicii online, unii oameni deja utilizează şi monede digitale, cum ar fi – Litecoin, Ripple, Dogecoin sau, cea mai cunoscută monedă digitală – Bitcoin.

Această metodă de achitare este mai uşoră decât în cazul utilizării cardului, care, uneori poate fi un proces anevoios, solicitându-ne mai multe parole, elemente de securitate, dar şi timp.

Nu vom da greş dacă vom spune că criptovaluta va fi moneda viitorului, pentru că, dacă ne uităm mai bine la ce se întâmplă în lume – vedem că tendinţele sunt către digitalizarea tuturor proceselor.

Să nu ne facem griji ce ţine de piaţa din Republica Moldova şi de faptul cum ne vom descurca cu monedele digitale, pentru că în ţara noastră, toate vin mai târziu. Însă pe de altă parte, moneda digitală presupune o piaţă universală, pentru că vei putea achita cu ea orice şi oriunde, iar aceasta înseamnă că nu ar fi rău să ne informăm despre dezvotarea şi utilizarea ei pe piaţa internaţională.

Totuşi, se pare că avem şi în Moldova curajoşi care acceptă utilizarea criptovalutei. Potrivit publika.md, în decembrie anul trecut, unul dintre cele mai mari magazine de mobilă din capitală a început să accepte plăţile în bitcoin. Administratorii companiei susţin că au luat această decizie, deoarece moneda virtuală devine din ce în ce mai puternică, însă, dat fiind faptul că legislaţia Republicii Moldova permite operarea doar cu moneda naţională, adică lei, aceştia primesc toate plăţile în lei, prin intermediul unei terţe persoane.

În acelaşi timp, economistul Viorel Gârbu menţiona, într-un interviu, că această valută este un rezultat al activității mediului privat. Creștere valorii monedei bitcoin este argumentată de specificul ei. Bitcoinul oferă posibilități largi de a tranzacționa sume importante care nu se află sub controlul autorităților.


Până una alta, haideţi să vedem cât de populară este această moneda în ţara vecină – România şi dacă românii sunt predispuşi să facă investiţii în ea.

WebDollarul – prima monedă digitală românească

Acum câteva zile mass-media de peste Prut anunţa că România intră cu paşi siguri în lumea monedelor virtuale şi că va lansa curând prima criptomonedă – WebDollar. Principala idee a autorilor proiectului este să descentalizeze sistemul monetar, să nu mai fie o singură instituţie care să stabilească politica monetară la nivelul unei societăţi.

Echipa care lucrează la proiect susţine că monedă virtuală românească aduce un concept nou de minare. Nu mai trebuie să ai cunoștințe de programare și nici o grămadă de spațiu liber pentru calculator disponibil pentru programele necesare. Vei putea face asta doar deschizând browserul și intrând pe platforma pregătită de români.

Managerul proiectului spune că WebDollar ar putea fi lansat în februrie 2018, iar în momentul de față este în versiunea test net, pentru verificarea securității sistemul descentralizat și finalizarea integrării unor concepte matematice care sunt integrate pentru a crește rapiditatea tranzacțiilor și pentru a putea fi folosită în Browser, aproape instantaneu.

Nu ne rămâne decât să aşteptăm luna februarie pentru a fi martori la apariţia primei monede digitale româneşti.

Însă, în România sunt utilizate şi monede digitale existente. În anul 2015 o casă din Arad a fost vândută în bani virtuali – Mcoin. După această tranzacţie, Banca Naţională Română a venit cu un comunicat prin care a atras atenția asupra riscurilor utilizării unor scheme de monedă virtuală, menţionând că nu este monedă națională și nici valută, iar acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodată, utilizarea monedei virtuale ca modalitate alternativă de plată prezintă potențiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementării și a supravegherii, spălarea banilor, finanțarea terorismului, volatilitatea prețului și lipsa unei securități adecvate.

 Însă, susţinătorii criptomonedei spun că portofelele digitale în care se ţin criptomonedele sunt foarte sigure şi nu pot fi sparte de infractorii cibernetici.

Aici, credem că este vorba mai mult de tehnica acceptării schimbării. Atât timp cât există păreri împărţite în societate, ca în cazul oricărei noutăţi, oamenii au un fel de reticenţă faţă de schimbare. Ei au nevoie de un anumit timp pentru acomodare, astfel, dacă un număr tot mai mare de tranzacţii cu monede digitale vor fi soldate cu success şi aduse la cunoştinţa publicului, atunci tot mai mulţi o vor accepta, inclusiv autorităţile, vor utiliza moneda viitorului şi vor investi în ea.

Menţionăm că criptomonedele nu sunt emise de vreo bancă, ci de o platformă virtuală, astfel, este moneda de plată care nu este reglementată de nicio autoritate. În funcţie de cererea pe piaţă, acesteia îi scade sau îi creşte valoarea.

Autor: Marina Damaschin

Abonați-vă la canalul “Engine.MD” în Telegramă pentru a primi știri și materiale exclusive din domeniul TIC si nu numai…

What's your reaction?
Love It
0%
Interested
0%
Meh...
0%
What?
0%
Hate It
0%
Sad
0%
About The Author
Dmitry Tsepilovan
I've always had the ability to see the bigger picture and work towards a greater goal.